ePUAP2
klasa 6 - Porcja pozytywnej energii
Temat zajęć: Nawyki żywieniowe i zachowania proekologiczne
Liczba godzin: 1
Klasa: VI
Liczba uczniów: 18
Cele ogólne:
. uświadomienie uczniom potrzeby zdrowego odżywiania się;
. kształtowanie odpowiedzialności za własne zdrowie
. kształtowanie postaw proekologicznych.
Cele szczegółowe:
Uczeń potrafi:
. ułożyć zdania z rozsypanki wyrazowej będące zasadami zdrowego żywienia;
. odpowiedzieć na pytanie problemowe: Jak się odżywiamy? stosując metodę metaplanu;
. zanalizować etykietki produktów żywnościowych;
. dokonać oceny produktów żywnościowych w kontekście tzw. „zdrowej żywności”;
. dokonać właściwej segregacji odpadów;
. zaplanować zakup produktów żywnościowych z uwzględnieniem jak najkorzystniejszego ich wpływu na zdrowie.
Przebieg zajęć
Część wstępna:
1. Powitanie uczestników, przedstawienie tematu i celów zajęć;
2. Podział klasy na 5 zespołów
3. Wprowadzenie do tematu: Przypomnienie piramidy pokarmowej.
4. Układanie zasad zdrowego żywienia z rozsypanki wyrazowej
5. Odczytanie zasad zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
Plakat: „Piramida zdrowego żywienia” , Zasady zdrowego żywienia…, plakat: „Jak żyć zdrowo?”
Część zasadnicza:
1. Jak się odżywiamy? – próba odpowiedzi na pytania (metaplan):
2. Jak jest?
3. Jak powinno być?
4. Dlaczego nie jest tak, jak powinno być?
Podsumowanie:
1. Co należy zrobić z opakowaniami po produktach spożywczych? - rady na odpady.
2. Jak planować zakupy zdrowych produktów żywnościowych?
3. Podziękowanie i zakończenie zajęć