ePUAP2
Dnia 15 października na specjalne zaproszenie zawitali do PSP w Dylakach niezwykli goście. Zespół folklorystyczny „Dzióbki” z Biestrzynnika zaprezentował uczniom naszej szkoły tradycyjny sposób kiszenia kapusty na zimę. Kiszona kapusta jako cenne źródło witamin doceniona została już dawno. Zwyczaj kiszenia odbywał się w każdym wiejskim domu.
Uczniowie mogli na własne oczy przekonać się, ile pracy kosztuje to, aby na naszych stołach mogła zagościć ta smaczna i zdrowa „bomba witaminowa”. Poszatkowaną kapustę wrzucano do drewnianej beczki, doprawiano solą, startą marchwią i kminkiem. Następnie bosymi nogami – ugniatano ją, aby zmiękła i puściła soki. Na koniec przykrywano beczkę drewnianą pokrywą i dociskano ciężkim kamieniem. Tak przygotowaną przenoszono do piwnicy lub chłodnej spiżarni. Czas wypełniony pracą umilało wspólne śpiewanie śląskich pieśni ludowych, gdyż repertuar zespołu jest bardzo bogaty. Działo się to wszystko przy akompaniamencie akordeonu z udziałem Pana Mariana Szymczyka.